30 Jun 2011

Pembinaan Semangat Gerak Kerja Berjemaah


Assalamualaikum

Segala pujian bagi Allah SWT, Tuhan semesta alam. Selawat dan salam buat junjungan mulia kekasih hati Nabi Muhammad SAW, penghulu kepada segala nabi dan rasul.

Mahasiswa Islam yang dibentuk oleh proses tarbiyah susunan manhaj PMRAM menjadikan seseorang tersebut matang dalam bertindak dan mengeluarkan kenyataan. Mereka yang terkesan dengan pentarbiyahan ini sesekali tidak akan mencari musuh bahkan sentiasa mencari mad'u untuk ditarbiyah dengan cara Islam.

Pembentukan individu muslim semata-mata tidak cukup untuk meneruskan survival dakwah yang diwariskan oleh Baginda Rasulullah SAW kepada umatnya. Akan tetapi sesebuah gerakan dakwah perlu menerapkan satu lagi konsep yang cukup penting iaitu Pembentukan Semangat Gerak Kerja Berjemaah.

Melihat kepada sejarah mulia Nabi Muhammad SAW, kita akan menemui kebijaksanaan baginda merangka strategi bagi menyatukan hati umat Islam serta melaksanakan tugas dakwah secara berjemaah.

Ketika zaman perutusan Rasulullah SAW, Islam datang bagi memperbetulkan akidah serta syariat umat ketika itu. Puak Yahudi yang sering menimbulkan pertelagahan antara Kaum 'Aus dan Khazraj menjadi hairan apabila formula yang digunapakai oleh Rasulullah SAW mampu menyatukan hati-hati 2 kaum tersebut.

Di dalam merangka strategi peperangan Khandak, Rasulullah SAW melaksanakan perbincangan bersama para sahabat bagi mendapat keputusan terbaik menghadapi serangan pihak musuh iaitu kaum musyrikin.

Dalam membawa agenda dakwah, PMRAM juga tidak terlepas bagi melaksanakan konsep pembentukan semangat gerak kerja berjemaah. Fikrah yang dibawa oleh PMRAM tidak akan mencapai maksud melainkan ianya didokongi oleh para fasilitator PMRAM.

Sebab itulah PMRAM begitu serius melaksanakan program, melaungkan slogan keramat, menyusun manhaj pengkaderan serta menyatukan fikrah mahasiswa-mahasiswi BKAN dan DPM.

Di dalam Al-Quran Allah SWT menyebut ciri-ciri yang perlu diterapkan oleh sesebuah gerakan kepada umat Islam agar mereka bukan hanya memiliki peribadi muslim bahkan mempunyai fikrah dakwah melalui sesebuah gerakan. Atau dengan bahasa mudahnya, gerak kerja secara berorganisasi.


وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

"Dan berpeganglah kamu semua dengan tali (agama) Allah SWT, dan janganlah kamu berpecah belah, dan ingatlah nikmat Allah SWT kepada kamu ketika kamu dahulu (masa jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah SWT menjinakkan antara hati kamu, lalu kamu menjadi orang-orang yang bersaudara kerana nikmat Allah SWT, dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah telah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah SWT menerangkan ayat-ayatNya kepada kamu agar kamu mendapat petunjuk."

1.Berpegang teguh dengan agama Allah SWT ( اعتصام بحبل الله )

Segala undang-undang, etika, gerak kerja yang dilaksanakan mestilah berpandukan kepada Al-Quran, Sunnah serta Ijmak para ulamak. Bagi merealisasikan perkara ini, PMRAM menggubal dasar pembawakan berpandukan kepada kehendak Islam. Tuntutan semasa menjadi keutamaan dalam menyusun manhaj pentarbiyahan. Prinsip asas yang wajib adalah PMRAM merupakan gerakan mahasiswa yang membawa agenda Islam.

2. Tidak berpecah-belah ( عدم التفرق )

Prinsip yang dipegang oleh PMRAM ketika melaksanakan program adalah bersatu. Sifat bantu membantu perlu wujud dikalangan mahasiswa Islam bahkan PMRAM menerapkan sifat ini di dalam pembawakan BKAN dan DPM.

Kewujudan unsur-unsur perpecahan di tengah-tengah mahasiswa-mahasiswi menjadikan PMRAM bertindak menghapuskan jahiliyah tersebut. PMRAM sesekali tidak pernah mengajar ahli menubuhkan persatuan yang baru akibat tidak berpuas hati dengan pembawakan persatuan lama.

3. Penyatuan hati ( تأليف القلوب )

Slogan keramat 'Satu Fikrah Satu Amal' yang dilaungkan oleh PMRAM disambut baik oleh BKAN mahupun DPM. Masalah yang dihadapi oleh BKAN atau DPM dihadapi bersama-sama. Baru-baru ini, salah satu usul yang dipersetujui dalam Muktamar PMRAM 2011 adalah membantu survival Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir (BKKIMM).

Isu zakat yang terjadi di kalangan mahasiswa-mahasiswi Terengganu dihadapi bersama dengan BKAN dan DPM yang lain. Dengan fikrah penyatuan hati yang diterapkan oleh PMRAM selama ini, mahasiswa-mahasiswi yang disekat zakat bertahan untuk mendapatkan semula hak mereka.

4. Persaudaraan Islam ( الأخوة الإسلامية )

Walaupun berbeza negeri, fakulti mahupun bidang pengajian, PMRAM begitu serius menerapkan sifat ukhuwah di dalam melaksanakan program dan aktiviti. PMRAM menolak program mega yang menyebabkan pertelingkahan dikalangan mahasiswa.

Biarpun program berbentuk sederhana yang dilaksanakan, tetapi hasilnya adalah ukhuwah islamiyah yang wujud dikalangan mahasiswa Islam. Pergaduhan dan hasad dengki hanya akan menyebabkan kerugian dan kemunduran sesebuah gerakan.

Semoga dengan prinsip yang diajarkan oleh Islam ini mampu kita amalkan dalam arena dakwah mahasiswa. Bukan mudah untuk menjalankan konsep ini melainkan ianya didokongi oleh fasilitator PMRAM yang faham dan semanngat.

KEMANTAPAN FIKRAH MEMBINA SYAKHSIAH

Shahrizan bin Mohd Hazime
Penasihat

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir 2011

2 ulasan:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails