18 Januari 2011

Ulama Al-Azhar: Menjatuhkan Presiden Tunisia Dibenarkan dalam Islam


Undang-undang Islam menyatakan bahawa pematuhan kepada para pemimpin bukan merupakan ajaran yang mutlak melainkan para pemimpin harus terikat dengan komitmen mereka kepada ajaran Islam dan kemampuan mereka untuk menjaga martabat rakyat dan memberikan rakyat kehidupan yang layak, beberapa ulama Al-Azhar menegaskan.

Abdil Mouti Bayoumi, anggota dari Majma 'al-Buhuts Islamiyah (institusi penyelidikan Islam Al-Azhar), mengatakan kepada Al-Masry Al-Youm bahawa ketaatan umat Islam terhadap pemerintah adalah tidak mutlak kerana Peraturan Islam menyatakan bahawa "tidak ada ketaatan kepada makhluk, dalam bermaksiat kepada sang pencipta atau Allah. "

Ketika penguasa tidak memenuhi apa yang telah dia janjikan selama kempen pilihanraya, masyarakat mempunyai hak untuk tidak taat kepadanya dan apabila rasuah menjadi semakin meluas, ketidaktaatan kepada penguasa menjadi suatu kewajipan, tambahnya.

Muhammad Rafat Uthman, seorang ahli dari Majma 'al-Buhuts Islamiyah, bersetuju dengan pendapat Bayoumi dan mengatakan bahawa kejatuhan Ben Ali adalah "sah" kerana kekerasan yang digunakan oleh pegawai-pegawai keselamatan terhadap para pengunjuk rasa.

Amena Nousseir, professor of creed and Islamic philosophy at Al-Azhar, said obedience to rulers is linked to their ability to provide the means for a decent life and to establish social and economic justice in society.

Amina Noussair, pensyarah keyakinan dan falsafah Islam di Al-Azhar, mengatakan ketaatan kepada penguasa berkaitan dengan kemampuan penguasa untuk menyediakan sarana untuk kehidupan yang layak dan untuk membina keadilan sosial dan ekonomi dalam masyarakat yang dipimpinnya.

Nousseir mengutip kisah tentang khalifah Islam kedua Umar Ibn al-Khattab ketika dia meraih kuasa, "Wahai umat manusia! Saya telah dilantik sebagai penguasa anda walaupun saya bukan yang terbaik di antara kamu. Jadi jika anda menemukan saya dalam kebenaran maka bantulah saya. Tapi jika anda mencari saya melakukan kesalahan, tolong koreksi saya. Taatilah saya selama saya taat kepada Allah dalam melakukan urusan anda. Namun, jika saya menderhaka kepada Allah, saya tidak meminta ketaatan anda. "

Satu orang sahabat menjawab, "Demi Allah Jika kami mendapati anda melenceng, kami akan benarkan anda dengan pedang kami!" Umar tidak marah atau emosi atas tindakan sahabat tersebut, ia hanya berkata, "Segala puji bagi Allah, Yang telah menciptakan di antara orang-orang kami orang yang mampu memperbaiki kesalahan Umar."

Sumber : Era Muslim

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails